Klimaforandringer og eksplosioner set fra oven

Drone_with_GoPro_digital_camera_mounted_underneath_-_22_April_2013

Ved hjælp af droner kan man lettere danne sig et indtryk af, hvor fremtidens skybrud vil skabe oversvømmelser i København. Eller man kan filme, hvordan en ambassade-bygning klarer sig, hvis en bombe på 500 kilo trotyl eksploderer ved siden af. Søren Rolin fra virksomheden Niras har gjort sin hobby med droneflyvning til sit arbejde, og nu løser han spændende drone-opgaver i hele verden.

Copyright Lars Bo Axelholm

Hvis Georg Gearløs fandtes i virkeligheden, så ville hans kontor sikkert se ud lige som Søren Rolins. En fantastisk samling af modelflyvere, droner, styrepulte, ledninger, kameraer, loddekolber og tykke ringbind med manualer.

”Jeg har selv skrevet manualen – for hvis vi ikke har en manual, så får vi ikke lov til at flyve for Trafikstyrelsen,” siger Søren Rolin, mens han holder tre tykke ringbind op i luften. Søren er senior specialist og uav-operator hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras i Allerød. Bag den fornemme titel gemmer sig en mand, der er bidt af teknik og især droneflyvning.

”Jeg har jo gjort min hobby til mit levebrød – og det er helt fantastisk,” smiler Søren, mens han viser nogle af sine droner frem. De er alle sammen sådan mere eller mindre samlede – det vidner om, at de små flyvende mirakler lever et arbejdsliv, hvor de bliver brugt og slidt – og derfor ind i mellem lige må et smut på værkstedet, før de er klar til aktion igen.

”Den ene maskine her, den koster omkring de 20.000 kroner,” forklarer Søren, mens han peger på en drone, der ikke er større end en familie-pizza.

”Det er den, jeg kalder ’fly-and-forget’. Det er den slags droner, som jeg vil anvende, hvis den for eksempel skal løse en høj-risiko-opgave. Det kan være, dronen skal filme vingerne på en vindmølle eller de store brændende flares på en olieboreplatform.

Dyrt legetøj

I den anden ende af pris-skalaen har Søren en dyrere model, som er større, og som koster i omegnen af 100.000 kroner.

”Det er faktisk softwaren, der er den dyreste. 1000 euro koster det pr. 250 meter, som dronen skal kunne flyve væk fra udgangspunktet,” forklarer Søren.

Forklaringen er, at dronen faktisk ikke er fjernstyret, som mange måske tror, fordi de ser en droneoperatør stå med en fjernstyringsenhed. Men den er kun beregnet til, at piloten skal kunne gribe ind i nødstilfælde. I virkeligheden flyver dronen en rute, som Søren på forhånd har programmeret ind i dronen. Altså: Flyv 1000 meter i den retning – tag billeder af vindmølle 1 – flyv så 250 meter til vindmølle 2 og tag billeder osv. Dronen bliver altså fodret med et kortmateriale, der fortæller den, hvor den må flyve hen. Og jo længere dronen skal flyve væk fra udgangspunktet – jo dyrere er kortmaterialet altså.

Typiske opgaver

En typisk opgave for dronen vil være at indsamle datamateriale med enten et almindeligt kamera eller et termisk kamera, som så gør det muligt for Søren og hans kolleger bagefter at lave en lang række forskellige beregninger.

”Nogle af de spændende projekter, som vi deltager i, er klimasikring. Vi indsamler data, så man kan lave 3D-modelleringer af byområder og industrikvarterer. Det gør det muligt at beregne, hvor regnvandet løber hen, og så kan man bedre lave kvalificeret skybrudssikring,” forklarer Søren Rolin.

Men du kan også risikere at møde Søren og hans drone rundt omkring på byggepladserne:

”En typisk opgave vil være præ-inspektion af høje, utilgængelige områder eller vi kan lave målinger af store facader på bygninger, hvor du måske ikke har præcise tegninger. Vi kan opmåle præcist, hvor sidder vinduerne for eksempel – en opgave, hvor du ellers må have en landindspektør ud. Endelig, hvis vi montere et varmefølsomt kamera, så kan vi fra luften identificere kuldebroer i bygningerne,” siger Søren Rolin.

”Ved et stort byggeri kan vi hurtigt undersøge fx om byggegrænserne bliver overholdt, og vi har ofte opgaver, hvor vi hver måned tager billed af, hvordan et givent byggeri skrider frem, som entreprenøren så kan bruge som dokumentation.”

Dronepiloten er i øvrigt godt øm i højre skulder – han har lige været ved lægen for at få en kavalkade af vaccinationer – for om kort tid skal Søren og hans droner i aktion i Gambia, hvor der skal laves opmålinger, som skal danne basis for et stort projekt med kystsikring i det vestafrikanske land.

En opgave med knald i…

Men én ting er at opmåle kyststrækninger eller højden på vinduerne i en facade. Den sjoveste og vildeste opgave, som Søren og dronerne har været på, var ved det militære øvelsesterræn i Oksbøl. Her ville et firma demonstrere, hvordan man kunne sikre en ambassade imod et bombeangreb.

”Dronen skulle filme, hvordan det så ud, når 500 kilo trotyl eksploderede ved siden af en bygning. Vi skulle stå 1200 meter væk – men min drone skulle flyve lige oven over eksplosionen. Der var jeg altså lidt spændt på, om den kom med hjem… men det gjorde den heldigvis,” griner Søren Rolin.